Admin Control Panel 

  ЗаписиНалаштуванняДизайнHTMLКоментаріAdSenseСтатистикаЕфективністьGoogle АналітикаВихід 
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

понеділок, 9 травня 2016 р.

Полонська-Василенко Н.Д. Матеріали до історії гірничої промисловості Донбасу (Нариси з соціально-економічної історії України, 1932)


Полонська-Василенко Н.Д. Матеріали до історії гірничої промисловості Донбасу. – Нариси з соціально-економічної історії України, 1932 р., т. 1, с. 207 – 229.

 "Матеріяли ці висвітлюють першу стадію в історії гірничої промисловости Донбасу, що майже не досліджена в сучасній літературі, а саме перші досліди Аврамова та Штерича на території колишніх Бахмутського та Донецького повітів. Цій добі присвячено по декілька рядків у працях Е. Ковалевського, А.О. Скальковського, Д. І. Багалія, П. І. Фоміна; трохи більше дають дослідники, що мали змогу працювати в місцевих архівах: напр. М. П. Доброхотов не обмежився стислим нарисом історії експлуатації копальних багатств Донбасу, а в додатку до своєї розвідки надрукував інтересні архівні матеріяли: "дело об описании руд железних, каменного угля и другихъ ископаемыхъ в Донецком уезде, открытых в дачах капитана Яковлева и колежского асессора Штерича в 1790 г., а полученных от графа Зубова в 1794 г."; документи там надруковані, взято із справи, що зберігалася в Луганському соціяльному музею.

 Мені здається не зайвим надрукувати декілька документів, які освітлюють перші кроки історії розробки кам’яного вугілля на Донеччині; ці документи взято з справи, що зберігалася в архіві Катеринославського Губерського Правлінні, і мала назву „Дъло о разработка Каменного угля и мрамора въ Бахмутскомъ уъздъ“ на 154 аркушах; тут ми бачимо листування представників адміністрації з приводу обслідування країни, рапорти, звідомлення, відомості тощо, починаючи з 1786 року і закінчуючи роком 1795, себто якраз тим роком, що з нього почався новий період в історії промисловости Донбасу — заснування Луганського ливарного заводу;"