Admin Control Panel 

  ЗаписиНалаштуванняДизайнHTMLКоментаріAdSenseСтатистикаЕфективністьGoogle АналітикаВихід 
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

вівторок, 6 жовтня 2020 р.

«Шлях, позначений сіллю». Етап 1. Дослідження


Чи може буде приємнішою місія, ніж відкривати для себе та інших свій регіон, додавати нових цінностей в повсякденне життя, сприяти враженням гостей від побаченого і почутого, відчувати себе справжніми винахідниками забутих або прихованих ресурсів? Для нашої команди це – головний стимул рухатися вперед.

Протягом останніх років ми працюємо над проєктами, пов’язаними з місцевою спадщиною. Нам цікаві усі куточки Донецької та сусідньої Луганської областей, які досі перебувають у статусі «тера інкогніта» на мапі туристичної України.

Напочатку 2020 року ми активно взялися до роботи над проєктом «Шлях, позначений сіллю», тому що «соляне» минуле нашого регіону є цікавим та різноманітним. Йдеться про створенням регіонального туристичного продукту. Цей процес потребує значних вкладень: емоційних, інтелектуальних, партнерських, а, крім них, також і матеріальних, часових. Ми спланували свою роботу і шукали можливостей для реалізації. I нам приємно оголосити, що проєкт «Шлях, позначений сіллю» було підтримано ПРООН в Україні і перші, найважливіші етапи ми вже впроваджуємо в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Ми завжди ретельно проводимо інвентаризацію ресурсів громади, намагаємося підкреслити особливості того чи іншого наявного в конкретному населеному пункті об’єкта, що може доповнити існуючий образ місцевості, або стати його головною родзинкою.

На етапі досліджень інспектуємо головні точки майбутнього «Шляху, позначеного сіллю» під різними кутами. В нас є свої критерії, напрацьовані на досвіді попередніх проєктів. Аналізуючі наявний потенціал кожного населеного пункту, ми беремо на себе відповідальність визначати головні точки маршруту, а іноді самі наділяємо їх потрібним змістом, коли відчуваємо їх перспективу бути корисними і цікавими як нашому проекту, так і конкретній громаді.

Протягом серпня–вересня ми виїжджали в експедиції регіоном, щоразу окреслюючи все ширше коло пошуків. Ми всюди шукали СІЛЬ – у прямому та переносному значенні слова. «Солона спадщина» на нашій мапі визначається наступними об’єктами та історичними місцями:

У Лисичанську:
  • Вовчоярівська станція перекачки розсолопроводу «Донсода-Карфаген». За допомогою цих споруд вода з Сіверського Дінця подавалася на розсолопромисел Новий Карфаген, в околиці сучасного Соледара. А назад вже соляний розсол перекачувався на Лисичанський содовий завод. Тому що сіль є одним з головних компонентів для отримання соди. 

  • Комплекс житлових та громадських будівель товариства «Любимов, Сольве и Ко» узагальнений назвою «Бельгійська спадщина». В 2017 році Лисичанськ отримав премію «Бельгійська спадщина за кордоном», потрапивши до п’ятірки номінантів конкурсу, який щорічно проходить за підтримки фонду короля Бельгії (Belgian Heritage Abroad Award 2017).

В експедиції Лисичанськом нас супроводжували місцеві краєзнавці і ми обговорювали перспективи співпраці в нашому проєкті і можливий перелік послуг в місцевій громаді.

В Кремінній:
  • Про сіль в Кремінній розповідають топоніми: Балка Солона, Солона гора, Солона могила і навіть вугільна шахта «Солона». Це все зараз знаходиться на території Сіточного лісництва Кремінського лісгоспу. Організувати подорож нам допомогли Володимир Андрєєв та Сергей Омельченко, представники лісгоспу.
  • Заповідне урочище «Дубовий гай». Це унікальна діброва природного походження віком близько 300 років. На початку XVIII cт. такi дубрави по Сіверському Дінцю належали Бахмутським солеварам, але були знищенi, тому що деревина використовувалась як паливо при випарюванні солі.

В селищі Ямполь, не території Ямпільського лісництва розташована одна з найпопулярніших туристичних локацій регіону – Екологічна стежка «Лісове намисто». Проте об’єктом нашої експедиції були місця солеваріння на річці Жеребец, що позначені на старовинних картах. 


В Райгородку:
  • Райгородське родовище крейди було розвідано для потреб Ново-Cодового заводу в Слов'янську.
  • Райгородська дiлянка Слов'янського родовища солі із залишками свердловин і солоних озер зарослих солеросом. 

В Олександро-Калинове нас привела згадка про місце колишньої солеварні пана Филимонова. Саме на його честь названа одна з місцевих височин, де встановлен оглядовий майданчик – улюблене місце для туристів. В селi, на лівому узбережжі р. Бичок на площі около 6 га є низка колишніх солених озерець, береги яких в засушливий час густо вкриваються вицвітами солі. Ранiше місцеве населення використовуло ропу з цих озерець для соління. А в 1880-х роках, землевласник Филимонов, з цих соляних озерець, виварював сіль на сковородах на збудованому ним заводі та випаровував на градільнях.


Ступки/Підгородне:

Соледар:
  • сучасні промислови комплекси з видобутку кам’яної солі;
  • спелеосанаторій «Соляна симфонія» та Музей соляної промисловості
  • сувенірні крамниці місцевих виробників сувенірної продукції

Паралельно з пошуками «солоної спадщини», нами було зініційовано розширення кола однодумців в кожному з пунктів-зупинок на «Шляху». Ми знайомилися з представниками місцевих громад і визначали можливі зацікавлені сторони серед підприємців та активістів. Моніторили інформацію про надавачів головних і супутніх туристичних послуг і послідовно визначили географію основних партнерів з якими маємо наміри співпрацювати далі. 

Наступним важливим заходом у рамках проєкту став тренінг «Мистецтво інтерпретації природної та культурної спадщини». Детальніше про захід можна прочитати за посиланням «Шлях, позначений сіллю». Етап 2. Підготовка гідів.

Всім, кого зацікавила наша робота, пропонуємо слідкувати за її продовженням на сторінках групи Мандруй Прідінців’ям; хто хоче долучитися в статусі партнера чи учасника, поділитися відомою йому інформацією або передати нам для вивчення наявні джерела про соляне минуле Донеччини та Луганщини – пишіть на адресу KryvaLuka@gmail.com або телефонуйте нам за номером +38(099)073-25-90. 

Ми ж із захопленням продовжуємо працювати над наступними етапами проєкту #шляхпозначенийсіллю

З повагою, Яна Синиця і вся команда ГО «ЦПГА «Крила»

Ця публікація була підготовлена в межах реалізації проєкту «Посилення взаємодії підприємців Донецької і Луганської областей шляхом створення брендованого туристичного продукту «Шлях позначений сіллю», що реалізується в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу. Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди Програми ООН та ЄС.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Фото: Михайло Кулiшов, Леонід Довгий, Дмитро Балховітін.