Admin Control Panel 

  ЗаписиНалаштуванняДизайнHTMLКоментаріAdSenseСтатистикаЕфективністьGoogle АналітикаВихід 
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

суботу, 1 жовтня 2022 р.

Макухіна Г.О. Петрографія дайково-ефузивного комплексу південно-західного Донбасу (1961)

Макухіна Г.О. Петрографія дайково-ефузивного комплексу південно-західного Донбасу. — К.: Вид-во АН УРСР, 1961. – 142 с. – (Труди Інституту геологічних наук. Серія петрографії, мінералогії і геохімії. Вип. 15).

«Дайково-ефузивні породи в геологічній будові Донбасу відіграють значну роль. Особливо поширені вони на території південно-західної окраїни Донбасу в зоні зчленування його з приазовською частиною Українського кристалічного щита, де утворились складні тектонічні умови, які викликали на цій території інтенсивний вулканізм, зумовили форми залягання вулканічних порід, їх різноманітний склад та петрохімічні особливості.

Автором протягом кількох років зібраний значний фактичний матеріал по цьому цікавому як в геологічному, так і в петрологічному відношенні району. Всебічне дослідження цього матеріалу дало змогу віднести утворення різноманітних порід до трьох вулканічних етапів, пов’язаних з геотектонічною історією Донбасу.

Породи цих етапів вулканізму відмінні і представлені понад 20 різноманітними петрографічними типами. Із загального числа вулканічних порід верхнього девону автором вперше в цьому районі виділені спіліти, кератоспіліти та кератофіри, які зустрічаються поряд з базальтами, андезито-базальтами, ортофірами та іншими породами.

Всі хімічні аналізи порід, на які нема посилання, виконані в лабораторії Інституту геологічних наук АН УРСР хіміками Є.В. Романішиною, С.О. Панченко та Б.В. Мирською.

В процесі обробки матеріалу автор користувався консультаціями І.С. Усенка, якому висловлює щиру подяку. Автор дуже вдячний також П.К. Лагутіну, який дав можливість ознайомитися з керновим матеріалом та шліфами із свердловин, пробурених в останній час на дослідженій території».

В книзі наведена геологічна, петрографічна та петрохімічна характеристика дайкових і ефузивних порід південно-західного Донбасу. Розглядаються умови та форма їх залягання, послідовність виверження і вікові взаємовідношення.

Розрахована на геологів та петрографів, які займаються вивченням вулканічних порід.

Завантажити PDF