Admin Control Panel 

  ЗаписиНалаштуванняДизайнHTMLКоментаріAdSenseСтатистикаЕфективністьGoogle АналітикаВихід 
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

суботу, 13 листопада 2021 р.

Фабрики та заводи України: статистичний довідник (1931)


Фабрики та заводи України: статистичний довідник / Держ. план. коміс. УСРР, 1931. – 564, [3] с.

«Видання цього довідника „Фабрики і заводи УСРР“ з основними технічно-економічними показниками значною мірою задовольняє потребу на подібного роду видання. Списки фабрик і заводів, що є на книжковому ринку, — „Опис округ УСРР“, виданий кол. ЦСУ, та „Фабрики и заводы"  — в додатку до мапи промисловости СРСР — видання ВРНГ СРСР, із кількісними показниками по кожному промзакладу, застаріли, бо воли стосуються 1924-25 р.

Тимчасом потреба на статистичний довідник щодо наших фабрик і заводів у планових, господарських і професійних організацій в процесі їхньої практичної роботи виросла. Надто ця потреба відчувається в зв’язку з господарським обслугованням нових адміністративних районів. 

Складання плянів розвитку різних галузів соціялістичного господарства на окремих територіяльних частинах республіки теж потребує довідника, який дав би змогу мати конкретне уявлення про розміщення по території фабрик і заводів тієї або тієї галузі промисловости. Цей довідник, подаючи за кожне промпідприємство, статистичний матеріял, що стосується першого року п’ятирічки, стане корисним посібником для установ і організацій в їхній практичній роботі.

Керівництво по складанню цього довідника належить С.О. Нефьодову.

Цей список охоплює всі промислові заклади, зобов’язані звітністю перед органами державної статистики відповідно до „Устави про державну статистику", тобто заклади, що мають не менше як 16 робітників з механічним двигуном, або 30 робітників без останнього. Однак, в списку в заклади, які не мають зазначеного числа робітників, але ці заклади або в минулому розпоряджали вказаним числом робітників, або мають відповідне устаткування, що за ним вони належать до обліку державної статистики.

Всі фабрики й ззводи, вміщені в списку, розбито між 88 галузями промисловости відповідно до існуючої клясифікації виробництв, і кожен заклад мав свій номер загальний (чисельник) і номер порядковий (знаменник) в межах кожного класифікаційного поділу.

Кожен промисловий заклад мав такі відомості: 1) Назва промислового закладу, його власника або орендаря, що в його віданні й експлуатації заклад перебував; 2) Місце осідку — де показано кол. округу, район і заселене місце (місто, село, виселок тощо); 3) Форми організації експлуатації, що до неї віднесено той або інший заклад.»