Admin Control Panel 

  ЗаписиНалаштуванняДизайнHTMLКоментаріAdSenseСтатистикаЕфективністьGoogle АналітикаВихід 
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

вівторок, 10 травня 2022 р.

Російські війська знищили млин Пітера Діка у Нью-Йорку (Донецька область)



8 травня Український Нью-Йорк (Донецька область) зазнав ворожих обстрілів. Через це загорілася історична пам'ятка, історичне серце Нью-Йорка — паровий менонітський млин Пітера Діка. 

Пожежа швидко поширилася по всій споруді, внаслідок чого велика частина будівлі зазнала серйозних руйнувань. Вогонь знищив дах, перекриття та залишки внутрішнього обладнання млина. Це дуже вагома втрата для культурної спадщини як Донецької області так і всієї України. Побудований у 1903 році він вважався важливим культурним символом регіону та міг би стати популярним туристичним об'єктом.

Відео пожежі млина Діка у Нью-Йорку оприлюднив у соцмережі місцевий краєзнавець Etnografo Donetz.

Історична довідка: Паровий млин Пітера Діка —  пам'ятка промислової архітектури початку ХХ століття у Нью-Йорку Бахмутського району Донецької області. Нью-Йорк — це колишня колонія німців-менонітів, яку заснували у 1889 році представники з хортицьких німців. Німецькі колоністи створили у селищі інфраструктуру: побудували цегляні та черепичні заводи, завод з виготовлення сільгоспмашин та знаряддя,  а також парові млини. Цей 4-поверховий паровий млин Пітер Дік звів у 1903 році, млин був одним з найбільших у Нью-Йорку. Звідси постачали борошно у великій кількості по всіх околицях.

Як виглядав млин Діка до повномасштабного вторгнення читайте за посиланням — Паровий млин Пітера Діка початку XX століття.