Admin Control Panel 

  ЗаписиНалаштуванняДизайнHTMLКоментаріAdSenseСтатистикаЕфективністьGoogle АналітикаВихід 
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

неділю, 29 грудня 2019 р.

Історія Горлівки в документах і матеріалах (2008–2009)


Історія Горлівки в документах і матеріалах / Упоряд. Сусликов В.Є., Шевлякова Т.Ю., Маслова Л.В. та інш. — Горлівка: Поліпрес, 2008. – 291 с.

Збірка містить документи з історії міста Горлівки від XVIII ст. до початку Другої світової війни. Представлені різноманітні види писемних джерел – актові, статистичні, мемуарні тощо. Для істориків, краєзнавців, вчителів та всіх, хто цікавиться історією рідного краю.

«2007 рік для музею історії міста Горлівка – ювілейний. Йому виповнюється 50 років. Ця подія має значення не лише для самого музейного закладу, це – важливий культурний факт для всього міста. Дослідницька та просвітницька діяльність музею за цей період сформувала ґрунтовну наукову базу нашого закладу. Співробітники музею, готуючись до ювілейної дати, вирішили узагальнити свій науковий та пошуковий доробок, підготувавши книгу «Історія Горлівки в документах та матеріалах». Це – перша спроба узагальнити писемні джерела з історії міста в масштабі однієї збірки.

Перша частина задуманого видання, охопила джерела від XVIII ст. до 1941 р. В її межах публікуються документи, що розкривають процес народної та державної колонізації території міста в XVIII-XIX ст., ілюструють індустріальний розвиток Горлівки, починаючи з 1868 р., відбивають зародження соціальних рухів на початку XX ст., розкривають зміст основних адміністративно-територіальних перетворень 1919–1941 рр., процесу індустріалізації та колективізації та його особливостей в Горлівці, політичних процесів в межах міста в 1930-х рр. Друга частина збірки має бути підготовлена до друку приблизно за рік і включатиме у себе джерела з історії Горлівки від Другої світової війни до сьогодення».

Історія Горлівки в документах і матеріалах. Частина друга / Упорядники Шевлякова Т.Ю., Н.В. Арусланова, Л.Б. Прохорова та ін. — Донецьк: Журнал "Донбас". Національна спілка письменників України, 2009. – 324 с.

Друга частина видання, яке містить в собі документальні свідоцтва за період з червня 1941 по 1985 рр. Представлені різноманітні види писемних джерел – актові, діловодні, статистичні, матеріали періодики тощо. Для істориків, краєзнавців, вчителів та всіх, хто цікавиться історією рідного краю.