Admin Control Panel 

  ЗаписиНалаштуванняДизайнHTMLКоментаріAdSenseСтатистикаЕфективністьGoogle АналітикаВихід 
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

вівторок, 6 жовтня 2020 р.

«Шлях, позначений сіллю». Етап 2. Підготовка гідів

Одним з етапів проєкту «Шлях, позначений сіллю» став тренінг з «Мистецтва інтерпретації природної та культурної спадщини». Захід відбувся у місті Бахмут з 21 по 25 вересня 2020 року.

Від гіда досить часто залежить враження гостя про весь туристичний об’єкт, а навіть і цілий регіон перебування. Саме тому ми приділяли багато уваги вибору формату заходу, наповненню програми і відбору учасників, керуючись перспективою створити мережу партнерів. Нам важливо було врахувати географію, особливості та спеціалізацію роботи кожного з них у майбутньому, бо даний захід – наш вклад у подальшу роботу, усього лиш один із перших кроків на «Шляху, позначеному сіллю».

У нашій команді були краєзнавці, екскурсоводи, працівники закладів культури і музейних установ, підприємці, люди творчі і суто прагматичні. Існував єдиний критерій – мотивація та бажання працювати далі на спільний результат. Участь у навчанні взяли 17 осіб, котрі по завершенню навчання презентували свої дипломні роботи і отримали Сертифікати про підвищення кваліфікації. 

Для роздаткового матеріалу були підготовлені Посібники, де, крім суто навчальної програми, окремим додатком йшла історична довідка про пункти «Шляху, позначенного сіллю». Матеріали цього додатку – це результат досліджень окремих пунктів маршруту. Таким чином було забезпечено паралельну роботу з місцевою спадщиною, а учасники навчального процесу зразу занурилися в запропоновану їм для ознайомлення «соляну» історію регіону: намагалися відчути «дух місцевості», пізнати відомі та забуті сторінки минулого, «спробувати» край на смак.

Захід проводила Наталія Гудкова – сертифікований тренер та гід-інтерпретатор Європейської асоціації з інтерпретації спадщини (Interpret Europe, IE), координатор IE в Україні; викладач Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління при Мінприроди, котра має ступінь кандидата біологічних наук та магістра в галузі менеджменту природоохоронних територій (Університет Альпен-Адрія Клагенфурт, Австрія); багато років працювала експертом у UNDP, WWF, U.S. Forest Service, Національної асоціації з інтерпретації США (NAI).

Академічну частину, перевірку знань та видачу відповідних сертифікатів забезпечено Державною екологічною академією післядипломної освіти. Практичну роботу протягом тренінгу, краєзнавчий супровід, знайомство з «точками маршруту», асистування на тренінгу забезпечили учасники ГО «Крила» та залучені нами фахівці і партнери. 

Два дні працювали на виїздах у пунктах, що вже складають точки маршруту «Шляху, позначеного сіллю» (села Званівка та Олександро-Калинове). 

У першому – тестували гастрономічні пропозиції лемків – етнічної групи мешканців села, проводили оцінювання за допомогою інтерпретаційних табличок. У другому, де працювали весь день, – почули про досвід солеваріння від одного з учасників тренінга і на існуючих експонатах шліфували свою майстерність розповіді гіда.

Незважаючи на те, що тренінг проходив за дуже інтенсивним графіком, часом емоційно і навіть стресово, учасники групи встигли подружитися між собою, створили на цю окрему подію сторінку на фейсбуці та групу у вайбері і викладали туди фотографії та відео з пережитих разом подій і заходів та продовжують далі обмінюватися потрібною інформацією.

Всім, кого зацікавила наша робота, пропонуємо слідкувати за її продовженням на сторінках групи Мандруй Прідінців’ям, а ми продовжуємо працювати над наступними етапами проєкту #шляхпозначенийсіллю

З повагою, Яна Синиця і вся команда ГО «ЦПГА «Крила»

Ця публікація була підготовлена в межах реалізації проєкту «Посилення взаємодії підприємців Донецької і Луганської областей шляхом створення брендованого туристичного продукту «Шлях позначений сіллю», що реалізується в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу. Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди Програми ООН та ЄС.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Фото: Михайло Кулiшов, Микола Скурідін.