Admin Control Panel 

  ЗаписиНалаштуванняДизайнHTMLКоментаріAdSenseСтатистикаЕфективністьGoogle АналітикаВихід 
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

четвер, 7 січня 2021 р.

Гипсовые рудники на Кирилловке. Бахмут

Гипсовые рудники на Кирилловке. Бахмут

Уже неоднократно посещал это место, в надежде найти хоть один оставшийся вход... Но увы! Чуда как всегда не случилось. Объект для поисков считаю закрытым. Хотя и найдены интересные образцы гипса с ожелезненным выщелачиванием. 

Уже дома, заново перечитав отчеты геолога О.И.Галаки, изучавшего гипсы и доломиты Донбасса в 1930 гг., стало понятно что уже ничего не осталось внутри кряжа.

«Починаючи сливе від самої алябастрарні БУПР’у (Дом общественно-принудительных работ, один из видов советских пенитенциарных учреждений, алебастровый завод которого находился в районе современной дамбы (Южный пруд) на р. Бахмутке (ранее принадлежал купцу Минаеву - М.К.), в напрямкові на північ, із східнього боку с. Заартемівки, простягується смуга давніх кар’єрів гіпсу, щодалі на північ закінчується штольнями (кол. власника Фарке). Кар’єри давно позавалювались, тоді як штольні мають вигляд робочих вибірок, де недавно тільки припинено роботу.

З причин технічної небезпеки нам не вдалося докладно обізватися зі станом підземних вибірок, пляну їх по цей час нема, і тому подаємо обмежені відомості.

Штольні йдуть у глибінь плято з ухилом на північ, але невідомо, як далеко. Розплянування вибірок має хаотичний характер, вибраним камерам часом надавалося великих розмірів й вони завалювалися. Треба мати на увазі, що ці вибірки купчаться на виходах гіпсового позему, що спадає на захід за спадом рельєфу місцевости. Отже звичайно верства гіпсу значно денудована й розшматована низкою щілин і по них зверху просочується вода. Від цього в штольнях завжди буває вогко, а під час зливів і мокро. Крім того трапляються часто провалювання стелі, а з нею й горішніх порід. Брак регулярного технічного догляду спричинився до мало не цілковитого знівечення всього родовища».

Гипсовые рудники на Кирилловке. Бахмут
гипс Бахмут
гипс Бахмут
Засыпанный вход в каменоломню

Дата съемки: 07.01.2021.